-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » POHÁNKOVÁ MÚKA
Pohánka obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán, zinok.
Z vitamínov skupiny B, cholín, rutín a tokoferol (E). Najviac je táto obilnina cenená pre vysoký obsah bioflavonidu, rutínu, obsiahnutého v semenách i šupkách.
Pôsobí liečivo na cievy v celom organizme. Zmierňuje ťažkosti s kŕčovými žilami na nohách. Účinok rutinu ešte násobí vitamín C, preto je nevyhnutné jesť k pohánke surovú zeleninu. Rutín s vitamínom C znižuje riziko trombózy, infarktu či mozgovej mŕtvice.
Pohánka je tiež veľmi výhodná k detoxikácii. Obsah vitamínov B 1 a B 2 pomáha telu aktivovať energiu podporujúce činnosť nervov. Priaznivo ovplyvňuje stavy podráždenosti, nechutenstvo a bolesti hlavy.
Veľmi dôležitým vitamínom obsiahnutým v pohánke je cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky. Zároveň napomáha pri odbúravaní nahromadeného tuku v pečeni. Pohánka obsahuje kyselinu linoleovú, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pôsobí proti zrážaniu krvi v cievach. Vzhľadom k obsahu škrobov a plnohodnotné bielkoviny podobné živočíšnym (aminokyselinám lyzínu, metionínu a tryptofán) poskytuje pohánka vynikajúcu plnohodnotnú stravu. Pohánka je bezlepkovú obilninou. To ocenia najmä diabetici a pacienti, pre ktoré je bezlepková diéta životný nutnosťou.
Tieto hodnoty sú však zachované iba v mechanicky lúpanej pohánke. Vo svete sa pohánka bežne spracováva tepelným spôsobom, ktorý spočíva v zahrievaní pohánky pri vysokých teplotách (nad 200 ° C).