-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » PIZZA MÚKA
Múka na pizzu - príprava cesta na pizzu je individuálna záležitosť, najlepšie je nájsť si svoju ideálnu múku, ich kombinácie a postup prípravy.
Múka na pizzu by mala obsahovať najmenej 11-12% proteínov. V profesionálnej gastronómii sa používa pojem "sila múky", ktorá sa vyznačuje písmenom W, za ktorým ďalej nasleduje číslo vyjadrujúce silu (schopnosť absorbcie vody a tvorby lepku). Na prípravu sa používajú silné aj slabé múky. Slabé majú označenie do W170, stredné W170-260 a silné nad W280)
Najväčšiu silu múky má manitoba (W350), ktorá pochádza zo Severnej Ameriky a je vhodná pre dlho kysnúce cesta s obsahom malého množstva droždia. Manitoba sa potom tiež kombinuje s inými typmi múky (O, OO, semolina). Slabé múky potrebujú na prípravu pizze viac droždie a menej času. Silné múky potrebujú zase naopak viac času a menej droždia (alebo viac času v chladničke).
Nemožno určiť všeobecný správny postup pre prípravu cesta na pizzu. Pravá talianska pizza je často vyrábaná z kombinácie múky manitoba + múka 00. Dôležitá je tiež sila múky, ktorá umožní nadýchané a chrumkavé cesto, ale vyžaduje dlhší čas odpočinku.