-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » CIROKOVÁ MÚKA
Cirok je jednou z najdlhšie pestovanou obilninou. Je tiež jednou z mála obilnín, ktoré neobsahujú lepok (glutén). Cirok sa vo väčšej miere pestoval vo 20.rokoch minulého storočia, v súčasnosti však bolo nahradené masovejšie používanú kukuričnou múkou.
Cirok je prirodzene bezlepková plodina a je vhodný pre bezlepkovú diétu. Je niekedy prezývaný aj ako "pšenica celiatikov".
Cirok je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny. Ďalej potom minerálnych látok ako horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, selén, zinok a vitamíny B.
Čiroková múka je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny a zostávajú v nej zachované prirodzené antioxidanty. Má neutrálnu chuť, čo čirokové múku predurčuje k širokému užiť ako na sladké aj na slané pečenie. Je tiež vhodná na pečenie chleba a pečiva. Pri experimentovaní s touto múkou by malo by byť použité max. 30% z celkového obsahu múky.